Pripravte sa na ešte drahšie potraviny: Toľko si priplatíme za mäso, maslo, chlieb a ďalšie!

Pripravte sa na ešte drahšie potraviny: Toľko si priplatíme za mäso, maslo, chlieb a ďalšie!
´

Za základné potraviny si priplatíme o 8 až 10 percent. Ilustračné foto.

Zase budeme musieť siahnuť hlbšie do peňaženky! Tí, ktorí pracujú v noci a cez víkendy, dostanú síce po novom vyššie príplatky, ale aj pre ne porastú náklady na výrobu.

Potravinári sa s nimi vyrovnávajú po svojom. Takže sa musíme pripraviť na výrazné zvýšenie cien základných potravín, ako sú pekárenské výrobky, mäso, mliečne výrobky i ovocie a zelenina.

Zvýšenie cien základných potravín je podľa odborníkov nevyhnutné.„Výrobcovia musia zohľadňovať drahšiu prvovýrobu, ako i vyššie výrobné náklady vo vlastných firmách. Rovnako aj obchody musia nájsť spôsob, ako zvýšenie režijných nákladov kompenzovať,“vysvetľuje analytik prieskumnej agentúry Terno Ľuboš Drahovský.

Za aktuálne zdražovanie podľa všetkého môžu aj príplatky za nočné služby či sviatky. „Hoci optimisti tvrdili, že príplatky za prácu cez sviatky a nočné služby sa nijako neprejavia, aktuálne sa ukazuje, že zmeny sa zákonite premietnuť do vyšších cien musia,“ hovorí odborník, ktorý jedným dychom dodáva, že následky ponesie, samozrejme, spotrebiteľ. Napriek predpokladom, že nárast cien sa prejaví až v prvom štvrťroku tohto roka, zdá sa, že hlbšie do peňaženiek budeme musieť siahnuť už od januára, a to najmä pri potravinách.

Zvyšovanie cien potvrdili aj samotní producenti. „Súčasné zvyšujúce sa náklady sú už pre výrobcov neudržateľné, a preto je potrebné ich premietnuť aj do odberateľských cien. Zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame v rozmedzí 5 až 8 percent,“ uvádza Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa.

Zdražovanie nás jednoznačne čaká. Pokiaľ ide o naše odbytové ceny, očakávame zvýšenie o 5 až 10 percent medziročne. Tentoraz to bude hlavne dôsledok ostatných nákladov, medzi ktorými sú najvyššie energie a mzdové náklady,“ reagoval na rastúce ceny prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár.

„Potrebu zvýšenia odbytových cien cítime, ale nevieme odhadnúť, ktorým smerom sa to pohne. Všetko závisí od situácie na trhu a vôle obchodných reťazcov,“ vyjadril sa Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Analytik taktiež varuje pred dôsledkami zdražovania domácich potravín. „Môže vzniknúť problém v konkurencii domácej výroby s importovaným tovarom. Tie krajiny, ktoré vyrábajú potraviny vo veľkom objeme, si môžu dovoliť vyrábať lacnejšie a dodávať do obchodu za nižšie ceny než domáci slovenskí výrobcovia, ktorí musia potraviny vyrábať v malých objemoch za zákonite vyššiu režijnú cenu,“ upozorňuje.

Hore pôjdu najmä ceny mäsa, pekárenských výrobkov, ale aj ovocia a zeleniny. „Mäsiari avizujú zvýšenie o 6 až 8 percent, niektorí pekári až o 10 percent, producenti zeleniny a ovocia budú musieť zdražovať tiež. Globálne za celý potravinový sortiment by som sa odvážil povedať, že ceny porastú o 8 až 10 percent,“ odhaduje Drahovský. Podľa jeho predpokladov by sme teda napríklad za kilogram kuracích pŕs mali zaplatiť po novom takmer 8 eur alebo za kocku masla viac ako 3 eurá.

Maslo 250 g

Ani pred očakávaným zvýšením ceny nie je maslo lacné.

Ani pred očakávaným zvýšením ceny nie je maslo lacné.
Pixabay.com

dnes: 2,89 €
po zdražení o 10%: 3,18 €

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Finančná podpora PRESS.TV

IBAN:SK4502000000003851485856

BIC:SUBASKBX VÚB,a.s.,Mlynské nivy 1,

82990, Bratislava 25

 

<!– Bidvertiser2012689 –>